Home » Over ons » Verhaal: Sfeertekening
Maandag 22 januari 2018 

Verhaal: Sfeertekening

Fietsen in de bergen is een verrukkelijke zelfkwelling. Stel je even voor. Om je heen de zinderende zomerhitte. Een massale stilte, slechts doorbroken door kwetterende vogels of een bruisende bergbeek. Ver weg raast wat verkeer. Voor je ligt een nog onbekende berg. Parkachtig voor zover je het kunt overzien. Hoog boven je torent de rand van de steilte. Moet je daarheen?

Donkere bossen, afgewisseld met zonovergoten weiden. Je weet dat het niet zo blijven zal. Langzaam zal het landschap zich tijdens de lange tocht naar de top aanpassen aan de heersende natuurwetten. Je zet je brilletje en je petje nog eens goed die je ogen tegen het prikkelende zweet moeten beschermen. Je legt de ketting op het binnenblad. Voor je ligt een flink hoogteverschil van pakweg 900 meter of meer, wat je uiteindelijk tussen 1800 en 2600 meter hoogte zal brengen. De weg verdwijnt met trage slingers om de hangende helling.Hier en daar gunt wat ruimte tussen de bomen je een schitterende blik op het dal en het dorp waar je nog net begonnen was. Soepel schakel je een tandje hoger om het ontspannen tempo vast te houden. Helemaal lukt dat niet, de klim vergt toch wel enige inspanning. Terug naar de 23 dan maar. De bochten volgen elkaar nu wat vlotter op en de helling wordt zwaarder. De bomen maken langzamerhand plaats voor de grotere heesters. Ontspannen klimmen is het dan lang niet meer, de ketting ligt nu op de 26. Je bent verbaasd als je ineens een ruime blik over de vallei wordt gegund. Zit je al zo hoog? Kleuren veranderen blauwachtig in de diepte. De rand steekt nu helder af tegen de strakblauwe lucht. Het is toch wel erg warm als je klimt. Ineens, na een wending langs een uitloper van het dal, gaat de weg een flink eind hoger. Dat is werken geblazen. Met de blik op de weg zo'n 20 meter voor je, zwoeg je het laatste stuk op de 28 omhoog.

Dan, bevrijd, sta je op de rand van de berg die je daarnet nog zo verschrikkelijk hoog vond, de blauwgroene diepte in te kijken. Hijgend en wetend dat je pas 900 meter in krap een uur hebt overbrugd. Dat belooft wat voor de rest van de trip.

Je eet wat en begint aan de afdaling, honderden meters omlaag. Lekker suizen en draaien, maar je moet straks wel weer omhoog. Bovendien herstel je in zo'n korte periode nauwelijks. Veel te snel ligt de volgende uidaging al weer op je te wachten. Met aan de voet een vriendelijk dorpje dat zich koestert in de zomerzon. Uit het dorp loopt de weg, lokkend met een kalme klim, omhoog naar een zo goed als verlaten ski-oord. De weg verheft zich langzaam naar een verre bocht. Veel meer dan vals plat lijkt het niet, maar de inmiddels opgestoken wind maakt dat er toch gewerkt moet worden. Bomen zijn er niet meer, en de enkele struik die er nog staat, voert een verbeten en bij voorbaat verloren strijd tegen de elementen. Gras is hier nog wel volop. Een brug brengt je met een onverwachte draai de bergstroom over. Langs glooiende alpenweiden, het gras plat onder de wind, werkt de weg zich verder de berg op.

De wind wordt vlagerig. En dat is jammer, want er is zoveel te zien. Links de wei met hier en daar wat vee. Rechts een kaal en breed dal, steeds dieper wegzinkend. Verlaten. Langs een stroompje loopt een wandelpad. Ook grijs en gruizig, maar net iets platter dan de rest. Op de gruishelling is geen begroeiing meer te zien. Alleen roodbruine brokken, wachtend op niets. Je zoekt de berghelling voor je af op begaanbaarheid. Nergens iets te zien. Ja toch. Een collega ver voor je waarschijnlijk (de Ronny) een beter klimmer. De wind wordt steeds feller. Verbeten vecht je verder.

Bij een hut lopen wat beesten buiten te scharrelen. Het gemakkelijkste stuk is nu achter de rug. Een wandelpad verdwijnt linksaf in de grijsbruine steenwoestenij. De weg draait met een haarspeldbocht rechts omhoog en eist volledige aandacht. Vechtend aan de bergkant worstel je de steile stukken omhoog, weg van de door de rukwinden gevaarlijke dalzijde. Bescherming is er niet. De zon is nu verdwenen. In korte tijd stijgt de weg met een aantal bochten onrustbarend snel van het ongastvrije dal omhoog naar de kale rotsen.

Halverwege deze haarspeldserie staat een hekje aan de dalzijde. Een prachtige gelegenheid om de fiets even te parkeren en een foto van het zojuist verlaten dal te maken. Ver achter ons pakken zware wolken zich samen. De inktzwarte lucht voorspelt niet veel goeds, al is het dan op afstand. De tot storm aangewakkerde wind raast over deze kale glooiende vlakte. Slechts hier en daar is nog wat mos te zien. Voor de rest niets. Het begint nu echt koud te worden. De mouwstukken moeten aan, ondanks het pittige klimwerk. Ver boven je schittert een autoruit in een toevallige zonnestraal. Nog kun je er de weg naartoe niet ontdekken. Zwoegend begin je aan de laatste kilometers, de laatste serie haarspeldbochten. De wind giert door je spaken, de adem door je luchtpijp. Je benen voelen steeds dikker aan. Hard van binnen en onmiskenbaar machtelozer. Erg sneu voor je benen dat je ogen het zo mooi vinden, want je moet nog even verder. Afstappen zo vlak voor je doel is ondenkbaar. De rest MOET in een keer. Zelfs je schouders en armen doen pijn van het trekken aan het stuur. Ook de zit is ongemakkelijk geworden. Kleiner dan de 26 kun je niet schakelen.

Alles doet zeer. Staand en ploeterend moet je jezelf het laatste stuk van de berg opsleuren. Langs de heupwiegende haarspeldbochten verder omhoog. Een moeizame verovering. Smelt- en lekwater maken grote natte plekken op de weg. De bandjes spetteren door de plassen. Dan, eindelijk, de verlossing van de top. Wat je achter je liet was mooi in z'n rauwe pracht. Wat je nu ziet is indrukwekkend. Alle kleuren grijs, bruin en groen, kwistig verdeeld over de volle breedte van je blikveld. Besneeuwde reuzen in de verte. Ogenschijnlijk op gelijke hoogte. Dreigende wolken die zwaar van het water het dal in zakken. Van de weidse schoonheid aan onze voeten. Het is alle inspanningen toch meer dan waard geweest.

Stephan